Petua Orang Lama Memilih Ketitir Pikat

Untuk memilih ketitir baru untuk dijadikan pemikat bukanlah suatu perkara yang mudah. Ia tidak seperti memilih tekukur kerana tekukur 3 atau 4 bulan sudah menjadi. Kata teman Otai tekukur, kalau 3 atau 4 bulan belum menguku kat sangkar layang hentikanlah. Ia bukan masuk dalam pemikat yang baik walaupun aku sendiri tidak sependapat dengannya.
   Ketitir memerlukan masa yang lama untuk dijadikan pemikat. Jarang sangat barung baru dapat boleh dijadikan pemikat walaupun memang ada.Pemikatku yang sekarang ini banyak jasanya itu adalah salah seekor dari ketitir yang termasuk dalam kumpulan ini. Aku mula bawa memikat ketika baru 18 hari aku pelihara. Memang tak rasa malu bawa kerana ia tidak memilih angga. Letak di mana sahaja pasti akan beraksi dengan baik.Walaupun baru 18 hari dah boleh bawa memikat tetapi aku rehatkan dia sehinggalah 2 tahun aku pelihara.
   Dalam memilih burung baru untuk dijadikan pemikat, aku banyak bertanya orang-orang lama dan teman-teman yang lebih berpengalaman. Terima kasih kepada otai-otai ketitir yang tidak pernah berahsia tentang pengalaman dan pengetahuan mereka. Catatan ini hanyalah sebagai perbincangan untuk teman-teman berkongsi pengalaman dan pengetahuan. Kata orang lain padang lainlah belalangnya.
     Perlu diingat memilih burung baru yang sebaiknya adalah ketika BH itu berhadapan dengan pemikat. Rata-rata BH yang berjaya dipikat itu adalah burung yang boleh dijadikan pemikat. Bunyinya, deraknya, qua tandangnya, derak lapisnya, derak tandangnya, gondangnya, umbinya, hujungnya, jalannya, air suaranya, kering basahnya dan banyak lagi yang perlu diperhatikan.
 
Antara ciri-ciri yang selalu dikhabarkan oleh ramai teman-teman Otai Ketitir tentang ciri-ciri BH yang hendak dipilih ialah: .....

1. BH yang banyak deraknya.

Mungkin teman-teman tertanya-tanya mengapa aku paparkan gambar BH yang baru dijaring seperti di bawah. Sebenarnya paparan ini adalah bertujuan untuk mengetahui perbezaan antara kedua-dua ekor burung ini dalam deraknya. Mengikut kata Otai, seekor burung yang hendak dipilih sebagai pemikat perlulah diperhatikan dibahagian ini. Burung 1 dan burung 2 kelihatan berbeza bulu plaknya ( bahasa Otai Gerik) merujuk kepada bulu hitam yang berbelang-belang di bahagian bawah ekor burung itu. Bulu plak yang lebih tebal dan banyak menunjukkan burung itu lebih banyak deraknya semasa berhadapan dengan gu. Ciri-ciri ini telah aku uji dan ternyata apa yang dikhabarkan oleh Otai tersebut menepati ciri-ciri yang diingini iaitu pemikat yang banyak deraknya.
Bolehlah teman-teman cuba pula untuk mengetahui kebenarannya.Kenyataan ini tidak semestinya tepat... tetapi sebaiknya cubaujilah ia untuk memudahkan kita sebagai penggemar dalam memburu ketitir yang hebat.

        BH yang kurang derak 

     


BH yang banyak derak
 


2. Sisik
       Antara perkara yang diberi perhatian oleh orang tua-tua berkaitan ketitir ialah sisiknya. Ada yang percaya dan yakin bahawa burung ketitir ini boleh membawa tuah atau sebaliknya kepada tuan yang memeliharanya. Ini menyebabkan generasi baru yang mula berminat dengan burung yang bersuara merdu ini kekadang bimbang dengan kepercayaan seumpama ini.
      Terdapat beberapa cara untuk mengira bilangan sisiknya. Di sesetengah tempat, sisik yang pecah dicantumkan menjadi satu manakala di sesetengah tempat pula sisik yang pecah diambil kira sebagai satu. Tidaklah dapat dipastikan kaedah mana yang tepat.
         Bilangan bagi sisik di jari tengan hinggalah ke pangkal lutut sahaja dikira. Bilangan sisik di kaki kanan dan kiri akan ditambah untuk menentukan bilangannya. Jumlah sisik di jari yang lain selain dari jari tengah tidak dikira dan jika ditanya mengapa? tidaklah dapat teman jelaskan kerana satakat ini sahaja pengetahuan teman.

Bilangan sisik yang biasa digemari oleh pemikat ketitir ialah 32, 33, 34, 35, 37, 39 dan 40.
Menurut orang Otai burung ketitir yang mempunyai sisik 37 adalah burung yang paling baik untuk dijadikan pemikat. Sejauh mana kebenaranya tidaklah dapat dipastikan.

Namun untuk perbincangan sukalah dinyatakan bahawa burung ketitir yang mempunyai sisik 33 adalah burung yang sukar diperolehi. Malahan jika ada pun harganya mungkin mencecah ribuan ringgit. Namun kebanyakan pemikat burung akan menyimpan burung yang diperolehi ini. Ini adalah kerana ia dianggap sebagai raja burung ketitir. Ia juga dianggap burung yang mempunyai tuah yang baik kepada pemeliharanya.
        Ada juga petua yang diperturunkan tentang aktiviti memikat burung. Jika pemikat mendapati bahawa burung yang berjaya dipikat ini mempunyai sisik 33 maka beberapa perkara yang berkaitan amalan dan pantang larang yang perlu dipatuhi untuk memastikan aura burung ini tidak hilang semasa dalam peliharaan. Antaranya, sehelai daun yang diambil dengan menggunakan mulut digigit dan dikunyah kemudian dihembus ke kiri dan kanan berserta selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w.

         Burung ketitir yang mempunyai sisik 34, 35, 37, 39 dan 40 adalah burung yang dikatakan boleh menjadi pemikat yang baik jika kena tempat duduknya.Burung ketitir yang mempunyai bilangan sisik 36, 38 adalah burung yang dianggap tidak membawa tuah. Kebiasaanya penggemar ketitir akan melepaskan semula burung yang mempunyai bilangan sisik seperti ini. Ada juga pemikat  yang memeliharanya kerana burung ketitir yang bersisik 36 dan 38 ini adalah burung yang mempunyai suara yang kasar / besar dan merdu namun ada beberapa syarat tertentu yang perlu dipatuhi untuk menyimpannya.
       Bagi Otai yang menyimpannya, ketitir bersisik 36 ini akan disimpan di dalam sebuah sangkar khas yang kain penutupnya mestilah berwarna kuning keemasan. Kononnya burung ini adalah burung permainan raja-raja. oleh kerana itu warna kain penutupnya mestilah berwarna kuning keemasan iaitu warna diraja.

         Bagi ketitir bersisik 38 pula, sesetengah otai menyimpannya kerana suaranya yang merdu dan kegarangannya. Untuk menyimpan burung ini biasanya sangkarnya  disangkut di bangsal khas yang jauh dari rumah atau disangkut di atas pokok yang berhampiran dengan rumah. Sarangnya dibuat dari dawai yang lebih tahan dari ancaman burung helang atau sewah atau lain-lain musuhnya.

          Burung ketitr yang mempunyai bilang sisik 41, 42, 43 adalah burung yang lebih sesuai untuk dipelihara di rumah sahaja kerana suaranya yang kebiasaannya merdu. Namun untuk dijadikan pemikat dianggap kurang sesuai kerana sukar untuk mendapat gu.Burung ini biasanya dianggap sangat garang dan BH alah kepadanya dan tidak mahu melawan.

          Sisik jari  belakang pula, pemikat ketitir biasanya akan memilih burung yang mempunyai bilangan sisiknya yang seimbang antara jari belakang sebelah kiri dan sebelah kanan. Pemikat biasanya akan cuba mendapatkan burung yang mempunyai bilangan sisiknya 7 di sebelah kiri dan 7 sebelah kanan. Namun agak sukar untuk mendapat seekor ketitir yang mempunyai bilangan sisiknya 7 di jari belakang kiri dan kanan. Kebiasaanya bilangan sisik di jari belakang ialah 5 atau 6 sahaja. Harus diingat bilangannya sama ada 5 atau 6  mestilah seimbang kedua-dua jari belakangnya.
 
        Selain dari burung ketitir yang bersisik 33, sisik 44 juga adalah antara burung diburu oleh penggemar ketitir. Burung ketitir yang mempunyai sisik 44 ini dianggap sebagai  burung yang mempunyai aura yang kuat. Ia dianggap mempunyai aura penyeri rumah, pelaris dan keceriaan. Sebab itulah sarang burung ini biasanya digantung di bahagian tengah rumah. Sesetengan otai percaya jika sisik 33 dan 44 digabungkan, ia akan menjadi pelaris yang hebat. Burung bersisik 33 dianggap sebagai penyambut dan ia digantung di tepi pintu masuk ke rumah.
 
3. Paruh Ketitir.
 
Umumnya pemikat ketitir atau merbuk, ruak-ruak, puyuh dan lain-lain lagi akan mengambil kira paruh seseekor burung yang bakal dijadikan pemikat. Pemikat ketitir akan memilih burung yang mempunyai paruh yang kecil, pendek dan lurus. Ciri-ciri ini dipilih kerana percaya bahawa paruh yang pendek, kecil dan lurus ini adalah tanda kepada seekor pemikat yang baik dan rajin berkerja. Faktor pemilihan paruh ini sangat kuat dalam kelangan  peminat ruak-ruak. Harga mencecah ribuan ringgit hanya kerana jika pemikat itu mempunyai paruh yang lurus, nipis dan kecil. Begitu juga dengan ketitir. Burung ketitir yang mempinyai paruh yang kecil, lurus dan pendek diyakini akan menjadi pemikat yang baik. Bagi para peminat yang baharu berjinak-nijak mungkin tidak dapat membezakan saiz  paruh ini kerana ia kelihatan sama sahaja.
 
4. Lubang Hidung.
 
Penggemar merbuk yang mementingkan suara yang kasar dan lunak biasanya akan memerhati saiz lubang hidungnya. Ianya hanyalah sebagai panduan untuk menentukan seseekor ketitir itu bersuara kasar atau kecil. Bagi lubang hidung yang lebih besar, suaranya akan pasti lebih kasar atau besar berbanding lubang hidung yang kecil. Saiz lubang hidung ini penting kepada peminat sekiranya ingin memilih burung untuk dibeli  di kedai-kedai atau di dalam kandang rakan-rakan. Ini adalah kerana burung ketitir yang dipelihara di dalam kandang biasanya jarang berbunyi. ini menyukarkan kita untuk memilih yang bersuara kasar yang dianggap lebih merdu.
 
5. Alis Mata.
 
Alis mata atau kelopak mata adalah faktor yang sangat penting kepada penggemar ketitir. Tak ramai yang menyedari bahawa alis atau kelopak mata burung ketitir memainkan peranan yang penting dalam pemilihan pemikat yang baik. Alis mata menjadi panduan kepada kita untuk memilih pemikat yang tahan dan sukar kalah bila berhadapan dengan BH yang garang dan kebiasaanya menjadi raja disesuatu kawasan itu. Ada pemikat yang dipelihara bertahun dan dapat memerangkap banyak BH namun bila dalam keadaan tertentu seperti BH yang cedik dan tidak mahu terjun ke angga jebak, tidak dapat bertahan lama dan kalah. Tanda pemikat yang kalah bila berhadapan dengan BH ialah ia tidak meratuh, tidak berderak, lebih banyak melara iaitu bunyi seperti seekor burung yang kalah malah kekadang terus tidak berbunyi berhari-hari setelah balik ke sarangnya. Keadaan ini biasanya menyebabkan pemikat akan naik darah dan kecewa.
     Untuk mengelak kita membuang masa yang lama melatih seseekor ketitir......